Quantcast
Channel: antreuri – Food and beyond…
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60

Brioșe cu șuncă și brânză – Ham & Cheese Muffins

$
0
0

Undeva în preajma sărbătorilor de iarnă vă povesteam de un chec aperitiv care se putea face și în condițiile unei oferte precare de alimente, cum era înainte de 1990. Ceva asemănător se poate face însă într-o prezentare mai atractivă, sub formă de brioșe. Sunt brioșe sărate, care merg pe post de antreuri, de gustări, ori pot înlocui un sandviș clasic cu șuncă și brânză.

Totodată, o oportunitate de a scăpa (măcar parțial) de stocurile de făină și ulei pe care vi le-ați făcut cu ocazia Sărbătorilor de Coronavirus.

Cum spuneam și cu alte ocazii, când aud de deserturi ori de preparate care implică aluaturi (altele decât cele luate de-a gata din comerț), spun “pas”. Nu mă bag, întrucât există în familie persoane mult mai competente în domeniu. Chiar dacă postarea este scrisă la persoana întâi, declar de pe acum că aportul meu la realizarea acestor brioșe cu șuncă și brânză s-a rezumat doar la mărunțirea șuncii și la datul brânzeturilor prin răzătoare. Bine, și-am făcut și poze. Și am asigurat coloana sonoră:

Ce vă trebuie?

Compoziția pentru aluat:

  • 175 – 225 g (aproximativ) făină albă;
  • 250 g iaurt (cu 8 – 10% grăsime);
  • 3 ouă;
  • 50 – 70 mL ulei  de floarea-soarelui sau ulei de măsline;
  • 1 plic (5 – 8 g) praf de copt;
  • Sare și piper – după gust.

Umplutura:

  • 125 g șuncă de porc afumată;
  • 100 g brânză rasă: cașcaval, telemea, brânză Feta, Cheddar etc. (personal am utilizat un amestec de brânzeturi cu conținut redus de grăsime – 32,5% raportat la substanța uscată, gata rasă);
  • ½ ardei gras roșu;
  • 100 g măsline negre fără sâmburi.

Cum procedați?

Dacă n-ați găsit brânză gata rasă, dați brânzeturile prin răzătoare.

_102

Șunca se taie în cuburi cam de 4 – 5 mm. Eu am fost scutit de această operațiune, cumpărând-o gata făcută bucățele, numai bună de încorporat în aluat.

_101

Ardeiul, după ce i-ați îndepărtat cotorul, semințele și nervurile, îl spălați și apoi îl tăiați în bucăți mici, tot de circa 5 mm. Măslinele tocați-le grosier.

_103

_104

_105

Într-un castron cu pereți înalți puneți iaurtul, ouăle și uleiul și bateți cu telurile mixerului electric până la omogenizare, întâi cu viteză mică, apoi cu viteză mare.

_109

_108

_107

_110

_111

Adăugați în compoziția lichidă praful de copt, apoi încorporați treptat făina. Aluatul rezultat trebuie să fie suficient de consistent, dar fluid (adică să curgă).

_106

_112

_113

_114

În aluatul astfel pregătit încorporați bucățile de ardei gras, de măsline, de șuncă și, în final, brânza rasă. Amestecați bine cu o spatulă, astfel încât ingredientele adăugate să se repartizeze cât mai uniform.

_115

_116

_117

_118

_119

În tava pentru brioșe puneți “cupele” de hârtie, pe care le umpleți cu compoziția obținută. Nu le umpleți cu vârf, doar cam până la jumătate, ca să aibă loc să-și dezvolte personalitatea în timpul coacerii.

_120

_121

Amplasați tava cu brioșe la mijlocul cuptorului, în prealabil preîncălzit la 200 ˚C. Coaceți brioșele cam 30 – 35 de minute, la jumătatea timpului rotind tava în cuptor. Ar trebui ca să se coacă fără să se ardă sau să rămână aluatul crud în interior. Dacă interiorul este copt, o scobitoare (sau o frigăruie de lemn) introdusă în brioșă o să iasă curată, fără urme de aluat pe ea. Dacă prezintă urme de aluat, brioșele mai trebuie coapte. Dacă se ard la partea superioară, se observă cu ochiul liber. Probabil și partea de jos prezintă aceleași simptome. Dacă se ard doar la partea inferioară, se observă după ce le scoateți din cupele de hârtie. Dacă începe să iasă fum din cuptor, sigur le-ați copt puțin cam mult.

_122

După ce ați scos tava din cuptor, scoateți cupele cu brioșe și puneți-le pe un grătar să se răcească. După ce s-au răcit complet, se pot păstra la frigider, cu sau fără ambalaj.

_123

_124

_125

S-aveți poftă și să ne revedem sănătoși!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 60

Latest Images